Hoe langer we getrouwd waren, hoe minder hoogte ik van Joseph kreeg. De ene dag vond hij iets leuk, terwijl hij de volgende dag chagrijnig deed over precies hetzelfde. Hij beschuldigde me van dingen die ik nooit had gezegd of gedaan en wond zich op over futiliteiten. Maar tegelijkertijd bleef hij me verzekeren dat ik een prachtvrouw was en dat hij zielsveel van me hield, wat me telkens als ik aan hem ging twijfelen, toch opnieuw geruststelde.

De eerste keer dat hij tegen me schreeuwde, kwam dan ook als een schok. Hij wou dat we samen onze lessen voorbereidden, terwijl ik tijdens de hitte van de middagzon liever in de hangmat bleef liggen.

Hij verhief meteen zijn stem. ‘We gaan nu onze lessen voorbereiden, heb ik gezegd!’

‘Eerst mijn hoofdstuk uitlezen,’ protesteerde ik.

Hij pakte de hangmat vast en schommelde me wild heen en weer.

‘Je bent mijn vrouw en hebt me te gehoorzamen,’ riep hij.

Het klonk als een grap, maar Joseph zag er niet uit alsof hij wou lachen.

Hij liet de hangmat los.

‘Je bent een kutwijf en ik had nooit met je moeten trouwen,’ schreeuwde hij, waarna hij zich omdraaide en het traliehek aan de voordeur achter zich dicht smakte.

Ik kwam recht. Mijn voeten raakten de grond. Verdwaasd liep ik naar de slaapkamer, waar ik met opgetrokken knieĆ«n op het bed ging zitten en mezelf omarmde. Wat wist ik eigenlijk van Joseph, van zijn verleden, cultuur en gewoonten? En waarom had hij zo tegen me staan schreeuwen? Hij was de enige tot wie ik me kon richten en op wie ik kon rekenen zo ver van mijn familie en van iedereen die me dierbaar was. Ik kon niet geloven dat hij me zo had behandeld en dan zomaar was weggelopen. Tranen rolden over mijn wangen en ik huilde met lange uithalen: ‘Ik ben helemaal alleen, ik ben helemaal alle-e-een.’

Tien minuten later ging de deur van de slaapkamer weer open. Het was Joseph. Hij kwam naast me zitten en sloeg zijn arm om mijn schouders.

‘Hier ben ik,’ suste hij.

‘Joseph,’ snikte ik.

‘Stil nou maar.’

Ik droogde mijn tranen.

‘Dat mag je nooit meer doen,’ zei ik met hese stem.

‘Ik beloof het je,’ zei hij.

En ik geloofde hem.

 

Lezingen

Boek bestellen

Boektrailer