Partnergeweld:
doorbreek de schaamte en het taboe

(taboedoorbreker, hoopgever, auteur en spreker op het gebied van partnergeweld)

© Tim Coppens (www.timcoppens.be)

Het boek ‘Als liefde overleven wordt – de vele gezichten van partnergeweld’ won op 7 april 2022 de Emilie van Waveren Publieksprijs (Stichting Voor Vrouwen Door Vrouwen).

Video van de uitreiking

Blog door boekenblogster Evi met vermelding van de Publieksprijs (klik op de link om deze prachtige blog te lezen)

 
© Tim Coppens (www.timcoppens.be)

© Tim Coppens (www.timcoppens.be)

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie worden wereldwijd één op vijf vrouwen en één op zeven mannen ooit met partnergeweld geconfronteerd. Bij ons zijn dat één op zeven vrouwen en één op 10 mannen.

Elke week sterft in België en Nederland minstens één vrouw aan de gevolgen van partnergeweld en ook mannen worden slachtoffer.

Toen ik na 20 jaar partnergeweld vertrok, begon het stalken en stuurde mijn man een huurmoordenaar op me af. Ik ontsnapte ternauwernood aan femicide, moord op een vrouw omdat ze vrouw is.

Maar hoe geraak je in zo’n relatie, hoe begint partnergeweld en waarom blijft het zo vaak verborgen? Taboe en schaamte spelen hierbij een crucuale rol, maar ook onwetendheid over de tekenen van misbruik en wat je als omstander of professional kan doen om te helpen.

Daarom schreef ik samen met Anne Groenen, doctor in de criminologische wetenschappen en familiaal bemiddelaar, het boek ‘Als liefde overleven wordt – de vele gezichten van partnergeweld’, te bestellen bij de uitgeverij, bol.com of gelijk welke boekhandel in België of Nederland.

Daarnaast wil ik vanuit mijn eigen ervaring en deskundigheid door middel van lezingen, radio- en tv-optredens, en de samenwerking met belangengroepen en vrouwenorganisaties het taboe van partnergeweld doorbreken en nuttige informatie en inzichten over partnergeweld verschaffen aan slachtoffers, buitenstaanders, plegers en professionals.

 

Twee soorten partnergeweld:
situationeel partnergeweld en intieme terreur

Hoewel ze in elkaar kunnen overvloeien en er op het eerste gezicht niet altijd een duidelijke scheidingslijn is, bestaan er grosso twee soorten partnergeweld:

1/ Situationeel partnergeweld ontstaat door een stresserende periode, middelenmisbruik of andere factoren die van buitenaf komen. Maar omdat jullie zich achteraf allebei verantwoordelijk voelen, spijt hebben en geen van beiden dit wil, is er een goede kans dat een relatie- of gezinstherapeut jullie kan helpen om een einde te stellen aan het geweld, eventueel door het instellen van een time-out. Wacht dus niet langer en ga samen op zoek naar hulp!

2/ Intieme terreur gaat om macht en controle. Het geweld komt van één kant, je partner heeft achteraf weinig of geen wroeging, minimaliseert alles en vindt dat het jouw schuld is. Was je maar niet zo tegendraads geweest, had je het eten maar op tijd op tafel gezet of was je maar niet met je vrienden/innen op stap geweest, dan was je partner de controle niet verloren. Relatie- of gezinstherapie heeft geen zin en kan zelfs gevaarlijk zijn voor jou en de kinderen.

Doorbreek dus de stilte en praat met iemand over het geweld, consulteer je huisdokter, bel de gratis hulplijn en wacht niet tot het uitmondt in fysiek geweld. En als het reeds zo ver is, wacht dan niet tot het te laat is en ook jij in de statistieken van partnermoorden verdwijnt. Doorbreek je stilte en zoek hulp. Nu.


 

Ben je slachtoffer?

Wil je weten wat de eerste tekenen aan de wand zijn, waar je hulp vindt en hoe je veilig kunt vertrekken? Klik door voor een antwoord op deze en andere vragen.

Ben je getuige?

Welke signalen kun je als buitenstaander opvangen, waar kun je terecht voor vragen en hulp, wat doe je best wel of net niet? Klik door voor een antwoord op deze en andere vragen.

triene-mie-ben-je-pleger.jpg

Ben je pleger?

Niet alle plegers zijn boemannen of die-hards en ook zij kunnen hulp krijgen. Wil je meer weten? Lees dan verder hieronder.

Ben je hulpverlener?

Wat zijn de verborgen signalen van partnergeweld, wat zijn de gevolgen, welke hulp is voorhanden voor slachtoffer, pleger en gezin? Klik door als je meer wilt weten.