Wat is seksueel overschrijdend gedrag? Wat is seksueel geweld? Wat zijn de verschillende vormen van seksueel geweld? Hoe zit het met seksuele intimidatie? Is verkrachting binnen een relatie strafbaar? Lees en bekijk de links hieronder voor een antwoord op deze en nog vele andere vragen. Meer informatie volgt nog.

Zorgcentra na Seksueel geweld

Mythes over seksueel geweld, een initiatief van het federaal gelijkekansenbeleid, de Politie en het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen

Seksueel geweld (1712)

Chileens protestlied tegen seksueel geweld (Guardian News – video)

Nederlandse vertaling:

Het patriarchaat is een rechter,

die ons veroordeelt, gewoon omdat we geboren zijn.

Onze straf is het geweld dat je niet ziet: vrouwenmoord.

Er is straffeloosheid voor mijn moordenaar,

voor deze verdwijning, deze verkrachting.

Het was nochtans mijn schuld niet, noch van de plaats waar ik was of van wat ik droeg,

want de verkrachter was jij!

Het is de politie, de rechters, de staat, de president!

De onderdrukkende staat is een macho-verkrachter

en de verkrachter ben jij!

Seksueel grensoverschrijdend gedrag bij jongeren en volwassenen: feiten en cijfers

Aantal aangiftes van verkrachting steeg in 2019 tot recordhoogte (Knack)

Tea consent – Toestemming voor een kopje thee (Blue Seat Studios – video in het Engels)

Nederlandse vertaling:

Als je nog steeds worstelt met toestemming, stel je dan eens voor dat je in plaats van aanstalten te maken tot seks, je een kopje thee voor ze maakt. Je zegt: “Hé, wil je een kopje thee?” en zij antwoorden: “Oh, mijn god! Verdorie, ja! Ik zou écht een kopje thee willen! Dank je wel!” Nu weet je dus dat ze een kopje thee willen.

Als je zegt “Hé, wil je een kopje thee?” en ze antwoorden: “Uh, ik weet het niet zeker…” dan kun je een kopje thee voor ze zetten, of ook niet. Maar houd er wel rekening mee dat ze het misschien niet opdrinken, en als ze er niet van drinken -en dit is het belangrijkste- verplicht hen dan ook niet. Het is niet omdat jij thee hebt gezet, dat je het recht hebt toe te kijken hoe een ander het opdrinkt. En als ze zeggen: “Nee, dank je wel”, zet dan geen thee voor ze. Gewoon geen. Zet ze geen thee en word niet boos omdat ze geen thee willen. Ze willen gewoon geen thee, oké?

Misschien zeggen ze: “Ja, dank je wel. Dat is lief van je” Maar als de thee eraan komt, willen ze de thee eigenlijk helemaal niet. Dat is natuurlijk een beetje vervelend, want je hebt al die moeite gedaan om thee te zetten. Maar ze zijn niet verplicht om de thee ook op te drinken. Ze wilden wel thee, maar nu niet meer. Sommige mensen veranderen nu eenmaal van gedacht gedurende de tijd dat je het water aan de kook brengt, er het theezakje bijdeed en er een beetje melk aan toevoegde. Het is oké dat mensen van gedacht veranderen. Je hebt nog steeds het recht niet om te zien hoe ze de thee opdrinken.

Trouwens, ook als ze bewusteloos zijn, zet je geen thee voor ze. Mensen die bewusteloos zijn, willen immers geen thee en kunnen de vraag “Wil je thee?” ook niet beantwoorden. Omdat ze bewusteloos zijn. Oké, misschien waren ze bij bewustzijn toen je hen vroeg of ze thee wilden en ze zeiden ja, maar in de tijd die je nodig had om het water aan de kook te brengen, de thee te zetten en de melk toe te voegen, zijn ze bewusteloos geraakt. Dan moet je de thee gewoon neerzetten, ervoor zorgen dat de bewusteloze persoon oké is, en dit is weer het belangrijkste: verplicht hen niet de thee op te drinken. Ze zeiden eerst wel ja, maar bewusteloze mensen willen geen thee. Als iemand thee wou, begon te drinken en vervolgens flauwviel voordat het op was, blijf het dan niet door hun keel gieten. Neem de thee weg en zorg ervoor dat ze oké zijn. Bewusteloze mensen willen nu eenmaal geen thee. Geloof me maar.

Als iemand afgelopen zaterdag wel thee wou drinken bij jou thuis, betekent dat helemaal niet dat ze willen dat je altijd thee voor ze zet. Ze willen niet dat je onverwachts bij hen aan de deur komt om thee voor ze te zetten en ze te dwingen het te op drinken terwijl jij roept: “Maar vorige week wilde je wél thee!” Of dat ze wakker worden en merken dat je thee in hun keelgat giet, terwijl jij uitroept: “Maar je wou gisteravond wel thee!”

Als je begrijpt hoe volkomen belachelijk het is om mensen te dwingen thee te drinken als ze geen thee willen, en je begrijpt het wanneer mensen geen thee willen, hoe moeilijk is het dan om het te begrijpen wanneer het om seks gaat? Of het nu gaat om thee of om seks: TOESTEMMING IS ALLES. En nu is tijd dat ik voor mezelf een kopje thee ga zetten…

Wat is grensoverschrijdend gedrag? Horen, zien en praten)

Meer aandacht voor grensoverschrijdend gedrag in sportclubs (Knack)